Textilgolv

Det finns olika typer av textilgolv. Det vanligaste är tuftade mattor följt av vävda och sedan nålfiltsmattor.

Tuftade mattor

Mattorna tillverkas i tuftmaskiner, där en lång rad nålar sticker in öglor i en grundstomme, vanligen av syntetmaterial. Öglorna fixeras med en bestrykning av bindemedel och därefter förses mattan med en baksidesbeläggning av latexskum, eller att man applicerar någon typ av textil, väv, filt eller liknande.

Tuftade mattor tillverkas med skuren eller öglad lugg eller med en kombination av dessa. Öglehöjden kan även varieras och detta ger sammantaget stora möjligheter till mönstervariationer. Tuftade mattor kan även förses med tryckt mönster (exempelvis via så kallad Jet-Dyeing).

Vävda mattor

Vävda heltäckningsmattor finns i fyra olika utföranden; Axminster, Velvet, Wilton och Flatvävt. Det som skiljer dessa är i huvudsak möjligheten att väva omönstrat respektive mönstrat samt bindningen av luggarnet. Baksidan på vävda mattor är i regel av jute och bomull men även polypropen kan förekomma. Slitgarnet är oftast av 80 % ull och 20 % polyamid, 100 % ull eller någon typ av syntetgarn. Vävda mattor tillverkas antingen med skuren lugg (velour) eller med öglad (bouclé) och erbjuder stor valfrihet i fråga om färger och mönster.

Nålfiltsmatta

Flera skikt av kardade fibrer arbetas samman med nålar till en filtliknande produkt. Nålfiltmattor finns med eller utan belagd baksida. De har en slät yta, och kan förses med tryckt mönster. 

Format
Textilgolv levereras vanligen på rulle, men finns även som plattor.

Tuftade mattor – tjocklek: 4 – 15 mm, bredd: vanligen 4 eller 5 m
Vävda mattor – tjocklek: 5 – 10 mm, bredd: vanligen 0,69 – 4,57 m
Nålfiltsmattor – tjocklek: 4 – 7 mm, bredd: vanligen 2 m

Skötsel

Rekommendationen är att dammsuga ett par gånger i veckan. För att bättre komma åt smutsen i botten av mattan kan en dammsugare med borstvalsmunstycke används. Detta bör dock undvikas vid öglade mattor med inslag av ull.

Tidigare har framhållits allergirisker i samband med textila golv, men med dagens material och städutrustning är detta inte längre ett problem. Vid tester som gjorts* har man också sett att damm i inomhusmiljön, istället för att virvla fritt i luften, binds i mattan där det sedan kan städas bort.

Egenskaper
– Textilgolv har goda stegljudsdämpande egenskaper
– Textilgolv inverkar på rumsakustiken genom att ha god ljudabsorption vilket gör den så kallade efterklangstiden kort
– Permanent antistatiska textilgolv finns (genom ledande fibrer
– Antismutsbehandlade textilgolv finns (exempelvis skyddande lager av teflon)

Användningsområde
Tuftade mattor:
– Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö såsom affärer, varuhus, kontor, hotell, restauranger, banker, fartyg etc.
Vävda mattor:
– Vävda mattor används i huvudsak i offentlig miljö såsom affärer, varuhus, kontor, hotell, restauranger, banker, fartyg etc.
Nålfiltsmattor:
– Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö.

*Enligt studie som det tyska Astma och Allergiförbundet (die Deutscher Allergie- und Asthmabund) gjort 2005. Man jämförde mängden partiklar i andningszonen i rum med släta golv och textila heltäckande golv och fann att det var 50 % mindre mängd partiklar i luften i rum med textila golv.

Våra Leverantörer

Detta är våra leverantörer på trägolv.
– Klicka på en logga för att komma vidare till resp. företags hemsida.