Vävda mattor
Vävda heltäckningsmattor finns i fyra olika utföranden; Axminster, Velvet, Wilton och Flatvävt. Det som skiljer dessa är i huvudsak möjligheten att väva omönstrat respektive mönstrat samt bindningen av luggarnet. Baksidan på vävda mattor är i regel av jute och bomull men även polypropen kan förekomma. Slitgarnet är oftast av 80 % ull och 20 % polyamid, 100 % ull eller någon typ av syntetgarn. Vävda mattor tillverkas antingen med skuren lugg (velour) eller med öglad (bouclé) och erbjuder stor valfrihet i fråga om färger och mönster.
Format
Textilgolv levereras vanligen på rulle, men finns även som plattor.
Tjocklek: 5 – 10 mm.
Bredd: vanligen 0,69 – 4,57 m.
Skötsel
Rekommendationen är att dammsuga ett par gånger i veckan. För att bättre komma åt smutsen i botten av mattan kan en dammsugare med borstvalsmunstycke används. Detta bör dock undvikas vid öglade mattor med inslag av ull.
Tidigare har framhållits allergirisker i samband med textila golv, men med dagens material och städutrustning är detta inte längre ett problem. Vid tester som gjorts* har man också sett att damm i inomhusmiljön, istället för att virvla fritt i luften, binds i mattan där det sedan kan städas bort.
Egenskaper
– Textilgolv har goda stegljudsdämpande egenskaper.
– Textilgolv inverkar på rumsakustiken genom att ha god ljudabsorption vilket gör den så kallade efterklangstiden kort.
– Permanent antistatiska textilgolv finns (genom ledande fibrer).
– Antismutsbehandlade textilgolv finns (exempelvis skyddande lager av teflon).
Användningsområde
Vävda mattor används i huvudsak i offentlig miljö såsom affärer, varuhus, kontor, hotell, restauranger, banker, fartyg etc.
*Enligt studie som det tyska Astma och Allergiförbundet (die Deutscher Allergie- und Asthmabund) gjort 2005. Man jämförde mängden partiklar i andningszonen i rum med släta golv och textila heltäckande golv
och fann att det var 50 % mindre mängd partiklar i luften i rum med textila golv.
Källa: GBR (Golvbranschen)