Massiva trägolv

Ett massivt trägolv består genomgående av samma träslag. Det är ett naturmaterial och påverkas av den relativa fuktigheten i luften, d.v.s. det krymper och sväller beroende av om det är torrt eller fuktigt. Hårdheten varierar mellan träslag, men också inom samma träslag, beroende på hur trädet har växt och om det är ytved eller kärnved. De flesta träslag ändrar färgnyans efter inläggning, då de utsätts för solljus.

Massiva trägolv kan renoveras i hög utsträckning. Det som sätter gränsen förantalet renoveringar är tjockleken mellan ytan och not/spår. I annat fall kan golvet renoveras så länge det finns en godtagbar tjocklek kvar.

Format och varianter

Begreppet massiva trägolv innefattar flera olika typer som exempelvis kortstavsparkett, brädor av barr- och lövträ, mosaikparkett, stjärnparkett mm. Några exempel ses här.

Massiva trägolv levereras antingen behandlade från fabrik, eller obehandlade som då slipas och behandlas på plats. Specialbehandlingar av ytskikt såsom lasering, infärgning, stålborstning och liknande kan förekomma.

Fabriksytsbehandlingar
Nedanstående typer av färdiga behandlingar från fabrik är vanliga:

Lackade
Bräderna lackas med UV-härdade polyuretan/akrylatbaserad lack. Vid härdning med UV-ljus fås en hård yta som är kemikaliebeständig. Lacken gör att golvet blir slitstarkt samtidigt som det behåller träets utseende. Finns i matt, sidenmatt och blankt utförande.

Naturoljade/djupoljade
Ytbehandlingen är fri från lösningsmedel och består till största delen av förnyelsebara råvaror. Naturoljan ger ett naturligt utseende. Kräver periodiskt underhåll för att behålla sin lyster. Finns i matt utförande.

Skötsel
För att motverka alltför stora rörelser i golvet är det rekommenderat att rumstemperaturen hålls inom cirka 15-25°C och den relativa fuktigheten mellan 30-60 %. Av samma orsak avråds från att använda våta rengöringsmetoder på ett trägolv.

Lackade trägolv
Torra städmetoder såsom dammsugning är att föredra. Fukttorkning med enhårt urvriden skurduk kan göras vid behov. I vattnet kan man ha några droppar milt syntetiskt rengöringsmedel, t.ex. handdiskmedel utan ammoniak.

Naturoljade trägolv
Torra städmetoder såsom dammsugning är att föredra. Fukttorkning med enhårt urvriden skurduk kan göras vid behov. I vattnet tillsätts med fördel en återfettande golvsåpa. En återfettande golvsåpa har en fetthalt på 20-30 % och skall ej jämföras med vanlig gul- eller grönsåpa.

Egenskaper
– Massiva trägolv har en lång livslängd och kan renoveras genom omslipning ett flertal gånger.
– Värmebehagliga att gå och stå på.
– Krymper och sväller beroende på om det är torrt eller fuktigt i luften och mår bäst av en relativ fuktighet på 30-60 %.
– Kan ändra nyans efter inläggning, då det utsätts för solljus.

Användningsområde
Alla typer av massiva trägolv:

– Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö
– Massiva trägolv fungerar bra i samband med golvvärme (se GBRs Trägolv på golvvärme).

Det finns även massiva golv för utomhusmiljö, exempelvis i teak och bankeray. Teak är också ett träslag som passar att läggas i våtutrymmen, dock ej vid golvbrunn.

Våra leverantörer

Detta är våra leverantörer på trägolv.
– Klicka på en logga för att komma vidare till resp. företags hemsida.