Linoleumgolv

Linoleum är uppbyggt av naturliga förnyelsebara råvaror. Huvudbeståndsdelen är linolja blandat med harts, kalksten och naturliga pigment. Resultatet är en ytterst hållbar och miljövänlig golvbeläggning. Linoleum har existerat i 150 år – ända sedan skotten Fredrick Walton kom på att blanda råvarorna till ett helt nytt och mycket slitstarkt golvmaterial, har linoleum en avgörande roll som golvbeläggning världen över.

Materialen i ett linoleumgolv är huvudsakligen naturliga, och får därför märkas med den Nordiska Miljömärkningen Svanen.

Ordet ”linoleum” betyder linolja och anger därmed den karaktäristiska komponenten i linoleum. Bindemedlet i linoleum kommer från växtriket och utgörs av härdande vegetabiliska oljor som linolja och tallolja kombinerade med träharts.

När bindemedlet reagerar med luftens syre härdas det till ett fast material. Fyllmedlet består av trämjöl och i vissa fall även korkmjöl kombinerat med kalkstensmjöl som mineral. Olikfärgade granuler av linoleum valsas tillsammans och ger då mönstereffekt genom hela slitskiktet.

Linoleumprodukter
Linoleummattor tillverkas oftast med en bärare av juteväv. Plattor har ibland bärare av polyester. Beroende på användningsområde tillverkas golven i tjocklekar från 2 till 4 mm.

För stegljudsdämpande golv finns linoleum med skikt av korkbaserad linoleum, som ger viss fjädrande dämpning (SS-EN 687) eller med baksidesbeläggning av plastskum (EN 686).

Linoleum med kork används även till sporthallar med krav på svikt. Specialprodukter av linoleum finns för möbelytor och för anslagstavlor.

 Format på linoleumprodukter
– Linoleummattor tillverkas på 2 m bredd.
– Plattor finns i flera format 500×500 och 333×333 mm.
– Plattor på HDF-board med clickfog finns.

Skötsel av linoleum
Modern genommönstrad linoleum har från fabrik en ytbehandling av polyuretan och/eller akrylat, som ger beständighet mot fläckning, gummimärken och friktionsmärken. Efter byggstädning kan linoleumgolven skötas med fuktiga eller torra metoder och endast liten insats av vårdkemikalier i form av vax eller polish.

Linoleums egenskaper
– God beständighet mot nötning i torrt tillstånd, men tål inte ständig väta.
– Reptåligt och har även en viss självläkning av mindre repor.
– Brandklass Cfl S1 är vanligaste klass.
– Ånggenomgångsmotståndet för linoleum är lågt vilket ger möjlighet att lägga linoleumgolv på betong med restfukthalt upp till 90 % RF.
– Stegljudsdämpande linoleumgolv och dämpande underlag av korkment, papp och skumplast finns.
– Elektrostatisk uppladdning är normalt inte ett problem för linoleum. Det finns även särskilt avledande linoleumgolv, för högre krav.
– Fläcktålighet är normalt god mot både vattenlösliga och oljelösliga ämnen. Starkt alkaliska ämnen kan missfärga linoleum vid längre kontakt.
– Ny linoleum kan ibland ha en gul missfärgning, så kallad oxidationsgulning. Gulningen försvinner helt efter några dygn i dagsljus. Vid färgbedömning är det därför viktigt att provmaterial bedöms först efter lagring i dagsljus.

Användningsområde
Genomgjuten linoleum med eller utan stegljudsdämpning – Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö. Linoleum kan ej läggas i våta utrymmen.
Enfärgad linoleum – Mönsterskapande element på golv och som beklädnad av möbelytor.
Korklinoleum – Idrottshallar, motionsrum, anslagstavlor.

Våra leverantörer

Detta är våra leverantörer på linoleumgolv.
– Klicka på en logga för att komma vidare till resp. företags hemsida.